Upala srednjeg uha u odojčeta i malog deteta se zbog anatomske specifičnosti i nezrelosti celog organizma znatno razlikuje od upale uha kod odrasle osobe. Srednje uho je šupljina u kojoj se nalaze slušne kosti sa pripadajućim mišicima, tetivama važnim za prenos zvukova i normalno u njemu postoji vazduh koji dolazi iz gornjeg dela grla preko Eustahijeve tube. Ako dođe do upale, u šupljini se stvara sekret, što remeti normalni proces ventilacije i prenosa zvuka. Komunikacija između grla i uha je u dece šira i omogućuje prodor infekcije iz grla u uho, što je najčešci put širenja, a ređi su slučajevi širenja iz drugih udaljenih delova tela ili nakon povrede bubne opne iz spoljne sredine. Vrlo često se upala javlja kao komplikacija nekih dečjih bolesti i kao komplikacija gripa, prehlade, upale sinusa. S druge strane, nerazvijenost nekih struktura okolnih kosti omogućuje širenje infekcije na okolinu.

Tipično je upala praćena visokom temperaturom, plačom i vrištanjem deteta što je posledica jakog bola. Obično je ovo praćeno znacima već postojeće infekcije gornih disajnih puteva (nosa, grla) tj.curenjem iz nosića ili zapušenim nosićem, bolnim grlom, suvim kašljem. Kada se pojavi sekret iz uha, gnojni ili sukrvičav, plač i vrištanje prestaju, dolazi i do pada temerature, što je znak spontanog pucanja bubne opne i izlivanja zapaljenskog sekreta iz srednjeg uha. Kod neke vrste zapaljenja nema ovog izlivanja sekreteta i simptomi bolesti mogu biti blaži i ne tako specifični.

Sigurnu dijagnozu ovog stanja možemo postaviti samo otoskopskim pregledom, tj. pregledom bubne opne pod jakim svetlom. Taj pregled je u dečjem uzrastu teško obaviti, što zbog bola, što zbog straha deteta. Tada iskusni lekar može videti promenu na bubnoj opni koja mora biti pravilno protumačena da li je posledica upalnog procesa ili samo posledica napinjanja deteta prilikom plača i vikanja. Pregled koji pedijatri najčešce prave pritiskom na traguse je potpuno dijagnostički nepouzdan i uvek se mora proveriti otoskopijom. Ako orl lekar prilikom pregleda primeti ispupčenost bubne opne kojoj preti pucanje, on ce uraditi mali hiruški rez po bubnoj opni i omogućiti da se sekret izlije, što je najbolje terapijsko sredstvo. Orl lekari leče upale primenom antibiotika i kapljica u nos.

Često se srećemo da se kod neke dece akutne upale srednjeg uha iznova i iznova ponavljaju u kratkom vremenu i mogu dovesti do oštećenja sluha. Tada orl lekari urade jedan lagani hiruški zahvat u kome ugraduju ventilacijske cevčice u bubnu opnu i tako omoguće ventilaciju zatvorenog prostora srednjeg uha i njegovo uredno dreniranje ako i dođe do infekcije. Ozbiljno stanje koje može (ređe) nastati nakon akutne upale srednjeg uha je otoantritis, tj. udružena upala srednjeg uha i jednog dela potiljačne kosti (kosti iza uha) gde uzročnik infekcije ostaje gotovo začahuren u koštanoj strukturi i može dovesti do po život opasnih komlikacija. Dete ima proliv, dehidrirano je, ima izuzetno visoku temperaturu i otok iza uha i opšte stanje mu je jako loše. Operacija je jedino rešenje.

SAVET HOMEOPATE: Upale uha u dečijem uzrastu mogu se vrlo uspešno lečiti homeopatskim stedstvima koja se određuju po individualnom ispoljavanju bolesti. Neki od lekova su: Belladona, Pulsatila, Aconitum, Mercurius, Ferum phosphoricum...