Idemo na More! – Letovanje sa Bebom ili Malim Detetom do 3. Godine – I Deo – Poneki Savet za Putovanje

Uz dobar plan i organizaciju, putovanje sa malom decom može biti vrhunsko uživanje i za roditelje i za decu.

Sa bebom i decom do 3. godine života, najugodnije je opredeliti se da se odmor provede na jednom mestu, (sa mogućim jednodnevnim izletima i obilascima). Riskantno je ići na egzotična putovanja sa ovako malom decom a takodje treba voditi računa i o tome da do 6. meseca života, bebama nisu preporučena putovanja, dok u periodu od 6. do 18. meseca života bebe, nije preporučeno dugo putovanje, jer može biti stres za tako malo dete.

Zato je za letovanje sa bebom – najbolje sačekati da se približi prvi rodjendan.

Naša preporuka za letovanje sa malom decom je svakako hotel sa apartmanima koji ima sopstvenu čajnu kuhinju. Tako možete kombinovati ishranu u restoranu sa hranom koju želite da pripremite u svom aranžmanu.

Grčka je idealno odredište zbog dobrog izbora peščanih lepih plaža, ali povedite računa kojoj se agenciji obraćate i kakav je kvalitet apartmana i hotela koje nude.

Možete putovati avionom, autobusom (što za ovaj uzrast nije preporučeno), vozom (nije komforno za ovaj uzrast) ili automobilom.

U svakom slučaju, sa ovako malim detetom putovanje automobilom omogućava da pravite više pauza i učinite putovanje ugodnijim a na samom odmoru budete mobilniji… Radujte se putovanju! To će samo putovanje učiniti zabavnim …

Obavezno uplatite medjunarodno putno zdravstveno osiguranje za sve članove porodice. Mnogo je ugodnije ukoliko se opredelite za ono osiguranje koje nudi punu zdravstvenu podršku na samom putu, a ne ono koje nudi da refundirate troškove po povratku sa odmora.

Informišite se na više mesta i proverite, neke turističke agencije imaju bolje uslove i brigu o vašem zdravlju i svoje uslužne ambulante, a neke ne. Pažljivo i strpljivo pročitajte sve klauzule a naročito one ispisane najsitnijim slovima.

Krenite na put odmorni i naspavani!

Pravite pauze na sat ipo najviše 2 sata. Ukoliko je potrebno prespavajte u toku puta u nekom od hotela u kome ste prethodno rezervisali sobu, planirajući potrebno vreme za putovanje sa potrebnim pauzama za odmor vašeg deteta.

Putujte danju a ne noću!

Vodite računa da dete ne dehidrira, dajte mu više od uobičajene količine tečnosti! U toku putovanja detetu je primerena laka i suva hrana koju ste poneli.

Voda za decu na putovanjima treba da bude isključivo flaširana, niskomineralna i negazirana ali se preporučuje i u toku celog odmora. Poželjno je da i Vi koristite isključivo flaširanu vodu (česmenska voda je sigurno drugačijeg sastava i može izazvati probleme gastrointestinalnog trakta i kod odraslih i kod dece).

Ukoliko vaše dete ima mučninu u toku puta a to već znate, obavezno pola sata pre polaska na put dajte mu tabletu predvidjenu za sprečavanje mučnine i povraćanja, koju vam je preporučio vaš pedijatar.

Imajte ovaj lek pri ruci i za slučaj da ne znate kako vaše dete reaguje na put. Ako se ispostavi da ima mučninu i povraća, lako je napraviti pauzu kod prvog odmorišta, dati detetu lek i nakon 30 minuta krenuti dalje!

Vodite računa da klima uredjaj, ukoliko baš mora da se uključi u kolima ne duva u pravcu deteta i ne bude uključena na veoma niske temperature (ovo važi i za druga prevozna sredstva, autobus, avion …ukoliko klima duva direktno ka detetu promenite sedište!).

Ako vaše dete ima posebne potrebe ili alergije, putujete u inostranstvo, bilo bi korisno poneti uputstvo lekara – vašeg pedijatra (zamolite ga da napiše i krvnu grupu vašeg deteta), na engleskom jeziku.

Kada stignete na svoje odredište i krenete da „osvajate sobu ili apartman“, da raspakujete stvari i pravite atmosferu koja će Vam pomoći da se što ugodnije oseća cela vaša porodica, ne zaboravite – uvek se nešto zaboravi! i ne dozvolite da vas to oneraspoloži, jer, nabavićete ono što je neophodno ili možete improvizovati.

Mrežicu za komarce za iznad dečjeg krevetca, morali biste da ponesete Vi, jer većina hotela i apartmana ima dečje krevetce ( naglasite potrebu za dečjim krevetcem pri ugovaranju aranžmana ili rezervacije), ali malo ko ima i ovu zaštitu koja će vam odmor učiniti opuštenijim.

Obavezno ponesite laka dečja kolica na put…Olakšajte sebi, ako vaše dete lakše prihvata hranu koja je usitnjena, ponesite Blender – ako je manjih dimenzija.

Važno:

Na put krećete sa auto sedištem koje ste pažljivo odabrali i koje odgovara vašim kolima i detetu. Najbolje pri kupovini povesti i dete. Ono što prvo treba proveriti je to da auto-sedište ima atest. Svako dečje auto-sedište u Evropi ima nalepnicu.

Šta ona zapravo govori?

Ova nalepnica garantuje da je auto-sedište prošlo testiranje i da je napravljeno u skladu sa osnovnim bezbednosnim zahtevima predviđenim Evropskim standradom o bezbednosti. Samo sedišta koja su napravljena u skladu sa regulativom ECE R 44/04 i njenim novijim verzijama mogu biti legalno korišćena. Takođe, u legalnoj upotrebi su i sedišta izrađena u skladu sa regulativom ECE-R 129 (“i-Size”). Ta sedišta ne pripadaju nekoj od konvencionalnih grupa auto-sedišta koja se određuju po težini, nego se u obzir uzima visina deteta.


MIRJANA PAVLOVIĆ autor projekta Trudnoća i zdravlje

U saradnji sa: Trudnoća i Zdravlje