Med, Propolis i Mleč u Trudnoći

Med, propolis i mleč u trudnoći su potpora imunitetu, posebno u stanjima prehlade, kijavice i sl. uz čajeve koji su bezbedni u period trudnoće.

Med je u potpunosti siguran za ishranu u trudnoći. To je namirnica koja sadrži više od 180 sastojaka koji pomažu u balansiranju ishrane u trudnoći.

Upotreba meda preporučuje se posebno kod:

 • prehlada u trudnoći,
 • mučnina i povraćanja u ranoj trudnoći,
 • nadopunjavanja ishrane u trudnoći (ako vam odgovara),
 • lošeg raspoloženja i posleporođajne depresije.
 • Takođe, med sadrži gvožđe koje pomaže kod anemije i opšteg stanja organizma. Mineralne materije, aromatimne i druge materije u medu, blagotvorno deluju na zdravlje. Posebno je značajan visok procenat flavonoida. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materija. Stalno korišćenje meda doprineće jačanju odbrambene moći organizma od infekcija, povećava se fizička i mentalna snaga, količina hemoglobina (poboljšava se krvna slika), tonus srčanog mićiča i krvnih sudova, navode mnogi ugledni stručnjaci.

  Propolis u trudnoći

  Ne postoje naučna istraživanja koja bi potvrdila ili negirala sigurnost korištenja propolisa u trudnoći. Zato se preporučuje njegovo korišćenje u manjim količinama i u dogovoru s lekarom.

  Mleč u trudnoći

  Još su lekari u staroj Grčkoj savetovali svojim pacijentima da uzimaju matični mleč, proizvod vrednih pčela, izuzetne biološke i nutritivne vrednosti. Mleč je prirodni proizvod u kome postoji preko 150 biološki aktivnih sastojaka: belančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini, različite organske kiseline i drugi sastojci, ali 2,84% sastava mleča ostalo je nedovoljno istraženo.

  Bez obzira na kavalitetna svojstva matični mleč nije imao širu primenu u prošlosti zbog svoje nestbilnosti u prirodnom obliku a posebno skraćene biološke aktivnosti na samo 48h.

  Proučavajući sastav i druge osobenosti ove dragocene supstance , Ruski naučnici su u drugoj polovini XX veka novim tehnološkim postupkom tzv. (liofilizacijom) uspeli da na veoma niskim teperaturama, matični mleč oslobode vode, i time mu sačuvaju i produže biološku aktivnost i nekoliko godina nakon sakupljanja.

  DR MED. VELJKO POPOVIĆ
  spec ginekologije i akušerstva

  U saradnji sa: Trudnoća i Zdravlje