Šta Kažu Razne Naučne Studije o Indukovanom Porođaju

Svrha indukovanog porodjaja je da spreči moguće nepoželjne posledice za majku i/ili dete. Zato se u svetu sprovode naučne studije koje istražuju razne aspekte vezane za sve češću primenu indukcije porođaja, pogotovo od kada se našao u sklopu “Aktivnog vodjenja porođaja”, koji su kasnih sedamdesetih godina promovisali britanski opstetričari.

STUDIJA UNIVEZITETA U BOSTONU, SAD

Nije uočena povezanost između indukcije porođaja i povećanog rizika nastanka autističnih poremećaja kada se uzmu u obzir porodične varijable, ukazala je nova studija. Ovi rezultati su u suprotnosti s prethodnim istraživanjima koja su povezala indukciju porođaja i autizam , napisali su Dr. Anna Sara Oberg i kolege u članku objavljenom u online izdanju časopisa “JAMA Pediatrics” 25.jula 2016.

“SWEPI” ŠVEDSKA STUDIJA O INDUKCIJI (trenutno u toku)

Oko pet od trideset trudnica trudno je dve nedelje duže od očekivanog termina i trebaju pomoć pri početku porođaja. I dok je u mnogim drugim zemljama u Evropi i SAD-u praksa da se indukuje porođaj u 41.nedelji trudnoće, u Švedskoj je uobičajeno da početak indukcije porođaja bude početkom 42. nedelje trudnoće. Od 15 do 20 % dece rođeno je u 41. nedelji, a 8 % rođeno je u 42 nedelji trudnoće. Produžena trudnoća je češća među prvorotkama i starijim ženama.

Ako rađate decu nakon 42. pune nedelje, porođaj se zove kasni porođaj.

Ono što tačno uzrokuje produženje trudnoće nije poznato, ali hormoni igraju važnu ulogu u izazivanju porođaja.

ISTRAŽIVANJE UNIVERZITETA LESTER , UK.

Poznato je da kada djeca dođu prerano na svet, da im to može ugroziti zdravlje. Istraživanja pokazuju da čak i za samo dve ili tri nedelje skraćena trudnoća može povećati rizik od astme i drugih bolesti.

Istraživači su sada dokazali da čak i deca, rođena u 37. ili 38. nedelji , dakle dve ili tri nedelje pre uobičajene 40. nedelje – zbog toga mogu imati posledice po zdravlje.

Istraživanje su sproveli naučnici pod vođstvom Ellen Boyle sa Univerziteta Lester. Na osnovu prikupljenih podataka utvrđena je snažna korelacija između vremena rođenja i zdravlje dece. Što su deca bila kraće u majčinoj utrobi tim više su kasnije patila od hroničnih bolesti. Mnoga od njih su imala astmu i morala tokom prvih devet meseci života još jednom u bolnicu. Time su potvrđeni rezultati mnogih drugih istraživanja.

Čak i deca rođena na „granici“, znači u 37. i 38. nedelji trudnoće, imala više zdravstvenih problema u odnosu na kasnije rođenu djecu. Između ostalog, ona rođena u 37. i 38. nedelji trudnoće, za oko 40 posto su češće morala koristiti inhalator za astmu u uzrastu od pet godina, nego deca, koja su u majčinoj utrobi provela 39 ili 41 nedelju.

Cochrane sistematski pregled devet randomizovanih kliničkih ispitivanja koja su uporedila rezultat visoke doze s niskom dozom oksitocina za indukciju porođaja.

Nađeno je da visoka doza oksitocina nije skratila vreme do porođaja ili da se vaginalni porođaj dogodio unutar 24 sata od primene leka u odnosu na trudnice koje su dobile nisku dozu oksitocina.

Ishod carskim rezom je podudaran za obe doze. Takođe nije bilo razlika između doza u pojavi ozbiljnih komplikacija, a što uključuje smrt trudnice ili deteta, ali trudnice koje su dobile visoku dozu oksitocina imale su veći rizik pojačanih kontrakcija materice (tj. hiperstimulacija materice).

AUTOR:
DR MED VELJKO POPOVIĆ
spec ginekologije i akušerstva

U saradnji sa: Trudnoća i Zdravlje