Uvođenje Meda u Ishranu Male Dece i Preporuka za Trudnice i Mame koje Doje

Da li je med preporučen u ishrani trudnica i mama koje doje? Kako i kada se med uvodi u ishranu male dece?

Zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje, med je poznata i omiljena hrana već vekovima. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materija, a posebno je značajan visok procenat flavonoida.

Stalno korišćenje meda doprineće jačanju odbrambene moći organizma od infekcija, povećava se fizička i mentalna snaga, količina hemoglobina (poboljšava se krvna slika), tonus srčanog mićiča I krvnih sudova, navode mnogi ugledni stručnjaci. Tako med, posebno preporučuju deci, sportistima, rekovalescentima ali I svim pobornicima prirodne I zdrave ishrane.

Preporuka za trudnice i mame koje doje – Ako se pre trudnoće i dojenja koristio u svakodnevnoj ishrani, med se nesmetano može koristi i tokom dojenja i tokom trudnoće.

Med može sadržati spore Clostridium botulinum, koje mogu izazvati botulizam kod odojčadi, ako sama beba konzumira med, pre navršenih godinu dana.

Međutim, ove spore se uništavaju u digestivnom sistemu majke i ne dolaze do mleka, pa je upotreba meda kod dojilja koje su i ranije uzimale med dozvoljen u preporučenim dnevnim dozama. Dojilje mogu da koriste med kao pomoćno sredstvo u borbi protiv infekcije, i kao i svaki lek koristite u preporučenim dozama 2 do 3 isključivo drvene ili plastične kašičice dnevno kao zaslađivač toplih napitaka.

Med kao zaslađivač se koristi kao zdrava alternativa godinama. Bogat je postim šećerima, vitaminima i mineralima, i ima antibakterijsko i antifungicidno dejstvo.

Deca – kako se med uvodi u ishranu

Med može da se uvede u ishranu već nakon navršenih 12 meseci, jer tada digestivno trakt može da se izbori sa sporama Closteidium botulnim. Međutim, pošto je jak alergen, treba postepeno da se uvodi u ishranu. Uvodite med prvo preko čaja, a kasnije i samostalno. Početi sa 1 g po kilogramu telesne mase, podeljeno u 2-3 doze. Onda napraviti pauzu od nekoliko dana kako bi pratili potencijalnu alergijsku reakciju poput svraba i crvenila po koži, ali i promena u broju i konzistenciji stolice. Ako se ove reakcije jave prekinite sa upotrebom meda i obavestite svog pedijatra.

Počnite uvek prvo sa bagremovim medom, a nakon druge godine uvesti livadski med.

S obzirom da je svaka beba individua za sebe ako ste kasnije počeli sa uvođenjem hrane i dete ima naslednu predispoziciju za alargije na hranu, moguće je prolongirati uvođenje meda do čak druge godine.

DR OLGA LIČINA
Doktor medicine i klinički nutricionista

U saradnji sa: Trudnoća i Zdravlje